10. Luke i adventskalenderen

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 10. Des 2010

Bedre bremsekraft. Kun en fingerbredde unna!
Dagens luke avslører hvordan to minutter investert tid og en unbrakonøkkel gjør deg raskere.


Bremser er viktig. Bedre og kraftigere bremser lar deg holde høyere fart lengre ned bakker og lengre inn mot svinger. Korrekt innstilling av bremsene er essensielt for å få ut mest mulig kraft. Dette syndes det mye mot selv blant erfarne ryttere, og selv i de beste sykkelbutikkene stå utstillingmodellene med feilinnstilte bremsehåndtak.

Bildet under viser feil innstilling til venstre og korrekt til høyre:


På venstre side ser vi et håndtak som sitter alt for langt ut på styret og nesten vannrett. Dette gjør at vi ikke får skikkelig tak med pekefingeren, men må bruke to fingre. I tillegg vil håndtaket klemme ringfingeren når det er helt inne. Håndleddet en kraftig bøy når man griper bremsen.

På høyre bilde er innstillingen riktig. Bremsen er mye lengre inn på styret. Pekefingeren får nå tak med det ytterste leddet. Slik kan man klemme med maksimal kraft og følsomhet. De andre fingrene har nå bare oppgaven å klamre seg til styret. I tillegg vil hendelen ikke treffe langfingeren når den er plassert slik. Vinkelen på håndtaket gjør at det er omtrent en rett linje gjennom underarmen, håndleddet og bremsefingeren. Da tar armen opp slag mye bedre.

Alle bremser har en justering som flytter hendelen inn og ut mot styret. Det er enten en liten unbrako bak hendelen, eller et godt synlig hjul som på disse avidbremsene. Bruk denne innstillingen til å plassere hendelen slik at a) Du får tak i den uten å skifte grep. b) Du får maksimal kraft ved behov.

Det er selvsagt rom for individuelle tilpasninger her, men tenk på punktene over og se på dine egne bremser. Husk at du kan ikke ha for mye kraft og modulasjon.


Bonustips!

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.