TEMAs corner: Godt trent, dårlig prestert

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 16. Jan 2007

Idrettsungdom opplever det stadig vekk. De er ett år eldre, de har trent godt, men er dårligere enn i fjor. Fatt mot, det er en grunn til at det ofte vil være slik.

I min artikkel om talent nevnte jeg at for å bli god, måtte man ha 100 prosent fokus på treningsarbeidet. For å ha fokus på treningsarbeidet, må forstyrrende elementer være ryddet unna. Jeg nevnte særlig at skolearbeidet måtte være unnagjort, det er vanskelig å trene rett hvis man har dårlig samvittighet for ugjorte plikter..

Når jeg ser hvor frustrert både utøvere og trenere blir over mangel på fremgang til tross for riktig trening, kosthold og hvile, så kan det bety at man ikke har fulgt godt nok med i fysikktimene.

Ungdom vokser og blir tyngre. De nye musklene er utrent. Da skjer det at utrente muskler skal drive en tyngre kropp. Det går ikke helt i hop, ihvertfall ikke i motbakke. Ettersom vi vokser i rykk og napp, vil prestasjonene også utvikle seg skrittvis. Først stagnasjon eller tilbakegang, før ny framgang kommer.

 

Økt vekt

En syklist kan lure kroppen litt ved å ligge litt i forkant  av vektøkningen. Du kan f.eks. sykle med sekk, kanskje tre til fem kilo ekstra. Den må ikke være så tung at den går utover smidigheten, det vil påvirke den tekniske utførelsen og gjøre mer skade enn nytte. Når du så tar av sekken til konkurransene, vil du føle deg lett, og kroppen håndterer den nye kroppsvekta di bedre.

Mange har fokusert på vektøkningen og vil slanke seg tilbake til tidligere høyder. Det går veldig dårlig, fordi vi trenger den energien og ekstra muskelmassen som skal gi kraft til å håndtere en større kropp. Derfor vil slanking eller spisevegring bare gjøre vondt verre. Du trenger vitaminer og mineraler for å være opplagt. Og du trenger karbohydrater, protein og fett til både den tøffe treninga og konkurransene. Derfor skal et idrettskosthold bestå av rikelig frukt, grønsaker, fisk og magert kjøtt. Da vil du ikke ha behov for noe kosttilskudd.

På idrettsforbundets hjemmesider finner du linker til godt idrettskosthold.

 

Lengre bein

En annen viktig faktor er det som fysikklæreren kaller moment. Fastpunktet er hofta, mens pedalen sitter på foten, vinklet gjennom ankel og kne. Prøv å strekke ut armen din og press nedover med strak arm, gjerne i et treningsapparat. Da vil du bare klare en brøkdel av den vekta du kan presse med armen inntil kroppen.

Når lårbeinet ditt har vokst et par centimeter, klarer du ikke å trå like hardt gjennom pedalene som tidligere. Derfor må du trene opp ny muskelmasse for å kompensere for at beina dine er blitt lengre. For å styrke beinmusklene trenger du både mat, trening og hvile - men det kan ta hele sesongen før du har fått kompensert for din egen kropp.

 

Simen Østensen

Kanskje tar det flere frustrerende mellomsesonger før du blir god igjen. Simen Østensen var sett på som en talentfull langrennsløper da han var 10-12 år gammerl. Så  stangerte han, og lå på plasser rundt de 50 i nasjonale renn, før han igjen fikk fremgang. Men det skjedde først etter at kroppen var utvokst i junioralder. Nå ble han nyss beste nordmann i Tour de Ski.

Problemet er når hverken utøver eller trener skjønner de kroppslige prosessene. Mange faller fra når fremgangen uteblir. Da minner jeg igjen om hva jeg skrev i talent-artikkelen min.

Talent finnes ikke, det er din egen innsats over tid som avgjør hvor god du skal bli. Og INGEN vet hvor god DU blir før kroppen din er utvokst og gjennomtrent i voksen alder.

Lykke til!

Terje Marøy

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.