8. Luke i adventskalenderen

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 8. Des 2010

Et billig tips for å unngå katastrofer + Lars Birger sjokk-raser mot unnfallende myndigheter!

Av og til sier noen til oss som sykler. "Jeg skjønner ikke at dere tør altså, og så på de tynne dekkene da, og bare med en liten isoporhatt til beskyttelse!" Uansett hvordan vi rister på hodet og trekker på skuldrene er det noe som ligger aller bakerst i hodet på oss (i alle fall etter passerte 35) . Hva hvis jeg punger nå? Som regel punkterer vi ikke, og hvis det skjer kommer vi som regel unna det med helsa i behold.

Noe som kan være enda mer skummelt er å blåse dekket av felgen på grunn av svekkelser i bremsebanen! Under er et grelt eksempel på det. Her har felgen sprukket og over 25% av kanten har skilt lag med resten. Resultatet var at dekket blåste av, slangen tøt frem og sprakk med ett veldig smell. Så ble områdene rundt dekket av talkum.

Heldigvis skjedde dette på rulla foran TV. Hadde det vært utendørs kunne jeg fort fått bruk for "isoporhatten" min. 



Tipset er derfor enkelt. Sjekk slitasjen på felgen jevnlig. Bytt felg eller hjul før det går for langt.

Under ser vi hvor lite slitasje det skal til før noe dramatisk skjer. Bildet viser en unbrakonøkkel som ligger over bremsebanen. Jeg har målt tykkelsen til ca 1,25 mm. der kanten har skilt lag med resten. Jeg visste at felgen var slitt og at jeg burde tenke på å bytte. Men jeg hadde virkelig ikke ventet denne raske utviklingen!


En del felger har et spor slipt inn, eller en liten fordypning. Disse er slitasjeindikatorerer og gjør det lettere å holde øye med hvor langt felgen er kommet på vei mot å være utslitt.

Og hva med de unnfallende myndighetene?
Tenk deg situasjonen. Du har funnet opp ett nytt framkomstmiddel som kan gå i opptil 80 km/t. Hvem som helst kan kjøre det helt uten opplæring. Hvem som helst kan kjøpe det for 899 kroner og oppover. Det er ingen pliktig kontroll av kjøretøyet, og de fleste kjøretøyene vil aldri se en fagmann. Verneutstyr benyttes sjelden av brukerne. 

På denne hendige oppfinnelsen monterer du en innretning som gradvis sliter bort bærende konstruksjoner slik at kjøretøyet garantert vil kollapse på potensielt katastrofalt vis etter en uspesifisert kjørelengde. 

Hadde det gått å markedsføre noe slikt til forbrukerne i dag?
Tenk på det når du undersøker felgen.

Bonustips
Det er lettere å undersøke felgen når den er nyskrubbet!



Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.