Hjulbyggerkurs

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 13. Apr 2012

Før påske deltok 5 av oss på Frode Nilsen sitt hjulbyggerkurs (fn-sykkel.no) i regi av Follo SK.

Photobucket

 

Frode har vært Follo medlem i alle år og var tidligere en aktiv eliterytter. I følge flere jeg har snakket med i sykkelmiljøet er han en av de råeste tekniske rundbanesyklister Norge har fostret, noe jeg tror på ved å ha kjent han i mange år.

Vel, nok om det, her er det hjulbygging det er snakk om, og det er også noe Frode kan til fingerspissene. Det er andre gangen undertegnede er med på et slikt kurs og like moro hver gang. Litt penger til verktøy er nødvendig men da kan du bygge, reparere og rette hjul selv. Så, hvorfor bygge hjul selv? I dag kan du jo få et bra hjul for en rimelig penge i sportsbutikken.

Kjernen av saken for meg fant jeg i siste utgave av Sykkel Magasinet i en fin artikkel om Truls Johnsen fra Hølen som lager sykkelrammer i stål.

"Kvaliteten på det du kjøper ferdig er jevn og god, men på en måte kommer det endelige resultatet for mange av oss litt for enkelt. Du har ikke tatt del i prosessen, du har ikke kjent lukten av trespon når snekkeren sager, lukta av maling eller lukten av fisk på fiskebrygga - du har ikke vært der og tatt del i produksjonen. Dette er et savn i dag. I rike Norge blir ikke ting produsert, det kommer i esker, det bare eksisterer som ferdige produkter."

Delene lagde vi nok ikke selv, men med innkjøpte nav og felger målte vi opp ERD (effektiv felgdiameter), flensediameter, flenseavstand, hulldiameter for så å beregne eikelengder. Eikene kappet og gjenget Frode opp for oss med sin egen maskin - kult. Deretter fulgte arbeidet ved å tre opp hjulet med eiker, etterfulgt av prosessen med å stramme hjulet opp slik at det ble sentrert, rundt og fint. Det tar litt tid første gangen, men neste gang man lager et hjul går det mye raskere. Du kan godt sitte i godstolen en lørdag og tre opp et hjul mens du ser på TV :)

Takk til Frode for et interessant kurs. Ja, og hjulene blir selvsagt veldig bra, bedre enn de i eskene fra butikken.... 

 

 

Photobucket http://s1138.photobucket.com/albums/n526/runar-h/Follo%20SK/Hjulbygging/ Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.